Henrik Lundqvist

Vem är han?

 • Ishockeymålvakt
 • King Henrik
 • Tvilling
 • ”Schampo-killen”

Kärt barn har många namn som man säger.

Detta är helt klart en man som har lyckats väl i livet och dessutom fått göra många olika saker. Numera är han sportkommentator åt MSG Network samt gör analyser åt TNT för NHL.

Snabba Fakta

Namn:Henrik Lundqvist
Bor:I ett hus i Göteborg med fru och barn.
Längd:185 centimeter
Familj:Therese Andersson och barnen, Charlise och Juli
Ålder på barn:tio och sju år gamla
Bror:Joel Lundqvist
Net worth:35 miljoner dollar
Instagram:@hlundqvistofficial

Hur gammal är Henrik Lundqvist?

Henrik Lundqvist är 40 år gammal och han föddes 1982 i Åre.

Familjen utanför rinken

2011 gifte han sig med Therese Andersson och tillsammans har de två döttrar.

Henrik och Therese träffades och började dejta redan 1998 men det dröjde ett tag innan de förlovade sig.

Han har en tvillingbror, Joel, som också är ishockeyspelare. Joel spelar forward i Frölunda, men har även han spelat i NHL. Henrik och Joel är identiska tvillingar.

Ishockeykarriären

Man kan säga att Henriks ishockeykarriär startade redan på förskolan. En av pedagogerna gjorde nämligen, varje vinter, en rink av sandlådan. Till följd av detta började han och hans bror spela organiserad hockey 1990 i Järpens IF. Det är dessutom tack vare Joel som Henrik blev målvakt. Deras tränare frågade om någon ville prova som målvakt och Joel räckte upp sin brors hand.

Familjen Lundqvist flyttade sedermera ner till Skåne när hans äldre syster Gabriella, visade ett intresse för tennis. Både Henrik och Joel började då spela för Rögle. Under säsongen 1998/1999 blev båda bröderna intensivt uppvaktade av Frölunda HK.

Henrik Lundqvist debuterade i Elitserien 2000, som 18-åring, för Frölunda HK. I Frölunda gick det upp och ner. Lundqvist förlorade sin plats i truppen efter en ganska dålig start på säsongen och han fick spendera nio matcher i IF Mölndal Hockey innan han kom tillbaka till Frölundas juniorlag.

Vändningen kom 2001 när han tog småkronorna till en fjärdeplats i Junior Världsmästerskapen i Ishockey.

Det har även under karriären blivit flera stora turneringar för Sverige. Som till exempel OS, och VM.

USA-drömmarna

Säsongen 2005/2006 gick äntligen flyttlasset till NHL och New York Rangers. Där startade han som andremålvakt men fick snart chansen att spela som förstemålvakt då Kevin Weekes skadade sig.

Han gjorde sin NHL debut på bortaplan den 8 oktober 2005 mot New Jersey Devils. Hemmadebuten skedde fem dagar senare den 13 oktober där, inför en publik på 18 200 personer, han hjälpte Rangers vinna med 4-1 mot New Jersey Devils.

Under sin första säsong i Rangers satte Henrik ett nytt klubbrekord på 30 segrar och räknas sedan dess som en av Rangers främsta stjärnor.

I följande säsonger höll han nollan, men han är även den ende målvakten i NHL-historien som vunnit minst 30 matcher under var och en av sina sju första säsonger (det tidigare rekordet var på tre säsonger).

Början på slutet

Hans tid i Rangers tog slut innan säsongen 2020/2021 då ledningen köpte ut Lundqvist från hans kontrakt ett år i förtid.

Tanken var att Lundqvist skulle spelat i Washington Capitals säsongen 2021 men kom inte till spel på grund av medicinska problem. Man upptäckte att han hade ett hjärtfel och att han därför behövde opereras för detta.

Henrik Lundqvist tog beslutet att avsluta sin karriär sommaren 2021. Ett skäl var just hälsoproblemen och att han fortfarande gick på mediciner som gjorde det svårare för honom att återvända till sporten han älskade. Detta meddelade han på en presskonferens i Göteborg den 20 augusti 2021.

Syskonrivalitet på isen

Henrik och Joel Lundqvist (vars nuvarande lag är Frölunda HC) har spelat mot varandra i NHL. Det skedde första gången 2006 när Joel spelade med Dallas Stars. Dock lyckades inte Joel göra några mål på sin bror, Henrik och Rangers vann matchen.

Utmärkelser

 • 2000: kom trea i JVM
 • 2002: Utsågs till Årets junior av Svensk Ishockey
 • 2003: SM-Guld, VM-Silver, Honkens trofé
 • 2004: VM-Silver, Honkens trofé
 • 2005: SM-Guld, Honkens Trofé, Guldhjälmen, Guldpucken, Hockey.net’s Månadens europeiska spelare för mars och april
 • 2006: OS-guld, NHL All-Rookie Team
 • 2007-2013, 2016: MVP i NHL
 • 2012: Vezina Trophy
 • 2017: VM-guld
 • Flest vunna matcher av en Rangers-målvakt

Rekorden

Det blev 15 år med Rangers. Under den tiden satte han några rekord:

 • Enda målvakt i NHL som vunnit trettio matcher per säsong i sina första sju säsonger.
 • Första målvakten i NHL som startat sin karriär med vinst i tjugo matcher per säsong i elva raka säsonger samt 15:e NHL-målvakt som vunnit minst 20 matcher elva gånger.
 • Flest nollor i matcher spelade på MSG
 • Klubbrekordet för antal spelade matcher i en enskild säsong: 73 stycken.
 • Flest hållna nollor av en Ranger-målvakt: 64 stycken.
 • Rangers ledande målvakt i hållna nollor (både reguljär säsong och slutspel kombinerat): 74 stycken.
 • Flest vinster (459) av en Ranger-målvakt.
 • Snabbaste målvakten i NHL:s historia att nå 400 vinster.
 • Flest vinster i slutspel av en Ranger-målvakt: 61 stycken.
 • Antal gånger Lundqvist haft sju vinster på raken: sex gånger.
 • Flest matcher spelade: 985 matcher.
 • Han har flest räddningar i vanlig säsong och slutspel kombinerat.
 • Flest vinster av en målvakt född i Europa i NHL:s historia.
 • Förste målvakten i NHL:s historia att ha 50+ räddningar i följd (sedan man började med skotträkning säsongen 1955-56). Detta meddelades under en tv-sändning den 3 mars 2018. Då hade Henrik Lundqvist räddat 100 av 106 skott på mål under de senaste två matcherna han spelade.
 • Flest räddningar på straffar av en målvakt (hela karriären).

Hyllning

Rangers gick ut med, att under säsongen 2021/22 skulle Lundqvists tröjnummer, 30, pensioneras och hans tröjhissning planerades till den 28:e januari 2022, som amerikanerna uttryckte det, ”a pregame ceremony”.

Under presskonferensen de hade innan cermonin blev även Therese tackad av Chris Drury (president och General Manager av Ranger) för att vara en så bra ”Hockey wife” och att hon get Lundqvist det stöd han har behövt på hemmafronten.

Han är den elfte spelaren i klubbens historia som får äran att hans tröja hissas till taket på Madison Square Garden (MSG).

Ceremonin beskrevs av media nästan som ett väckelsemöte. Kort sagt fansen var väldigt vokala i hyllandet av sin målvaktskung.

Bland gåvorna han fick vid denna spektakulära avtackning ingick en Louis Vuitton koffert men också en tavla med puckarna från alla matcher Lundqvist höll nollan i. Troligtvis en stor tavla då ett sjuttiotal puckar skulle få plats.

US Open

Henrik Lundqvist skapar viss uppståndelse vad han än gör i New York. Som när han tog uppmärksamheten på 2019 US Open. Han och hans fru Therese sitter bakom Brad Pitt och Bradley Cooper och tittar på tennis, men det var King Henrik som tv-kamerorna fokuserade på. Det twittrades dessutom flitigt om detta efteråt. Men man kan förstå att någon som Lundqvist drar åt sig uppmärksamheten när skådespelaren sitter i en hatt och solglasögon och verkar inte vilja bli uppmärksammad. Detta var ju även Lundqvists hem så han räknades nog som mer viktig än skådisarna.

Samarbeten

Han är sedan 2012 ambassadör för Head and Shoulders och reklamfilmerna har gjort att Lundqvist blivit igenkänd inför en större publik. Därför har han blivit schampo-killen med svenska folket. Han driver med det själv i en av märkets reklamfilmer när Benjamin Ingrosso försöker bli benämnd som schampo-kille.

Lundqvist äger även en restaurang i New York som heter Tiny’s.

Välgörenhet

Henrik och frun startade 2014 Henrik Lundqvist Foundation som verkar för hälsa och välmående men även utbildning för utsatta barn och familjer. Det är en internationell non-profit som har samhällsmedarbetare i New York, Sverige och Dominikanska Republiken.

Henrik var under sin tid i Rangers delaktig i Garden of Dreams Foundation. MSG har denna välgörenhetsorganisation tillsammans med de lag och butiker som hyr in sig i byggnaden. Han började som Rangers representant 2009.

Eftersom Garden of Dreams fungerar lite som Make-A-Wish foundation i och med att de håller välgörenhetsevent samt uppfyller sjuka barns önskningar, så har Lundqvist både hållit i event och spelat in meddelanden till Public Service.

Förmögenhet

I ren lön har han tjänat in runt 98 283 390 dollar och har varit den bäst betalda ishockeymålvakten i NHL under sin aktiva tid. Hans förmögenhet är beräknad till ungefär 35 miljoner dollar.

Samlar på Oddsbonusar!
© Copyright 2020 Bettingsidor med Bonus - .SE Domän